Early Retirement – hogyan is képzelem el egyáltalán?

Early Retirement – hogyan is képzelem el egyáltalán?

Ezt a posztot csak azért írom, hogy később ha eljutok a pénzügyi függetlenségig, akkor vissza tudjam nézni, hogy mit gondoltam évekkel korábban erről az egészről. Remélem azért nem teljesen homály, amit ekkorra (2021 év vége felé) már kitaláltam, elterveztem.

Szeretem megtervezni az életemben a dolgokat, a „kiszálló” sincs másképp. Valójában az egész korai nyugdíj dolog egy jó adag tervezést igényel azon túl, hogy folyamatosan megtakarítasz és befektetsz. Meg kell tervezni, hogy mennyit szeretnél megtakarítani, azt milyen ütemezéssel és hova fekteted be, a hozamokat hova és hogyan forgatod vissza stb. Hozam %-ok, kamat %-ok, osztalék %-ok, ezek adózása, mit, mikor, miért csinálsz. A terveket pedig időről időre felül kell vizsgálni és újratervezni, ha túl nagy eltéréseket mutat a tényekhez képest – na most előjött belőlem a kontroller.

Tehát magát a korai nyugdíjazást is már elterveztem, legalábbis bizonyos sarokpontjait, illetve vannak bizonyos keretek, amiből nem is tudok majd valószínűleg kitörni/engedni. Pl. nem hiszem hogy Svájcban fogok élni, vagy Japánban, ugyanis ezek drága országok. De az valószínű, hogy részben vagy egészben nem Magyarországon, hiszen vannak olyan helyek a világon, ahol olcsóbban lehet élni (vagy jobb életszínvonalon ugyanazért az összegért), mint itthon. Ez egyben magában foglalja már az utazást is, amiből szintén szeretnék többet az életemben.

Az sem valószínű, hogy nem fogok soha többé dolgozni. Sőt, ez valójában nem is célom. Sokkal inkább az a cél, hogy olyan dolgokon dolgozom majd – hívjuk most őket projekteknek, mert nem biztos, hogy egy konkrét cégnek teszem majd mindezt – ami nagyon tetszik, motivál és éppen ezért nem is igazán munkának fogom majd fel. Inkább az időm hasznos eltöltésének.

Továbbá szeretnék tanulni. Nem iskolában, abból elég volt. Itt elsősorban új képességekre gondolok, és idegen nyelvekre. Tehát gyakorlati dolgok is lesznek benne, de rengeteg olvasással is jár majd, amire most nincs annyi időm.

Ezen kívül pedig szeretnék sokat mozogni. Ez most is az életem egyik alap pillére, és később sem szeretnék erről lemondani. Szeretnék új sportokat megtanulni, kipróbálni.

A fenti 4 kategória mentén tovább bontogatom a gondolatokat lentebb.

Földrajzi lokáció

A mai elképzelésem szerint a legideálisabb megoldás a család, barátok és ismerősöket illetően az lenne, ha 6 hónapot itthon töltenék 6 hónapot pedig a világ másik részein. Ez nem biztos, hogy tű pontosan 6-6 hónap inkább az időjárás, ami mozgatja. Így tudnék velük is huzamosabb időt tölteni és közben élvezhetném az itthoni ízeket, tájakat, életet, míg az év másik felében valami egészen más klímával megáldott földrészen lennék. Például Malajziában decembertől májusig egész jó idő van, persze a tavasz kicsit esősebb, mint itthon. A lényeg, hogy vannak olyan gyönyörű, egzotikus és olcsóbb országok a világon, ahol pont akkor van jó idő, amikor itthon nincs 🙂

A kétlakiságnak két oka van. Az egyik, hogy szeretek utazni, így ha azokon a helyeken élnék huzamosabb ideig, amiért most milliós utazásokat kell kifizetnem kvázi megspórolnám a nyaralás költségeit. Sokkal olcsóbb egy egzotikus országban élni, mint 2 hétre odautazni és turistaként minden lehúzást elszenvedni. Ha fix és rövid időre mész bárhova, akkor nem tudsz annyival előre tervezni, tehát drágább a repjegy, a szállás. Az ellátást valószínűleg nem magad oldod meg, hanem egy szállodában kiszolgálnak, nem a helyiek által látogatott helyeken eszel és vásárolsz, hanem a turistáknak kialakított részeken. Ez mind-mind sokkal drágább, mint a való élet. Ez itthon is így van, teljesen máshogy költesz nyaralás alatt, mint egy átlagos hétköznap. Előjön olyankor az emberből az „I’m on vacation!” érzés és kevésbé figyelsz oda az árakra, hiszen „megérdemlem, azért dolgoztam ennyit, hogy most kiélvezzem”. Ezzel semmi baj nincsen, én is ilyen vagyok, de ezt el lehet kerülni a fenti módszerrel. Egyszerűen ott fogok élni, ahova eddig drága pénzből utaztam.

A másik ok, hogy ezek az úticélok általában olyan országok, ahol alapvetően is olcsóbb az élet, mint Magyarországon. Ezt hívjuk földrajzi arbitrázsnak, vagyis X helyen megkeresett pénzed Y helyen költöd el, ahol az többet ér. Később biztosan írok erről is majd egy külön posztot. Tehát anyagilag is megéri ezeken a helyeken élni, mert olcsóbb az élet (vagy bizonyos területei, pl ingatlan bérlés), mint itthon.

Jelenleg a listámon lévő országok: Malajzia, Thaiföld, Indonézia, Costa Rica, Panama. Ha Európában maradunk, akkor Portugália, Málta, Spanyolország dél-nyugati része vagy a Kanári-szigetek és Olaszország. Értelemszerűen az európai desztinációk nem olcsóbbak, mint Magyarország, de munkát vállalni (ha valamiért szeretnék) és tartósan ott tartózkodni viszont könnyebb. Illetve a család szempontjából is rugalmasabb, pár óra alatt itthon lehet lenni repülővel és nem is annyira költséges a mai fapados árak mellett.

Projektek

Ez még egy nagy kérdőjel. Valójában nem tudom mit fogok csinálni, de azt tudom, hogy nem fogok tétlenül ülni. Amennyire ismerem magam, állandóan valami új üzleti ötleten töröm majd a fejem. Mindig ezt csinálom, ha külföldön vagyok. Látok valami olyat, ami itthon nincs, kint működik, sikeres, és máris azon kezdek el agyalni, hogy hogyan lehetne ezt behozni Magyarországra. Talán a jövőben annyival fog ez változni, hogy globálisan fogok gondolkodni, tehát nem csak itthoni üzletben. Illetve fordítva is működhet majd a dolog, vagyis ami itthon van, de kint nincs azt jó lenne kint is meghonosítani. Meglátjuk majd, egy biztos, hogy nem állok le, nem ülök majd egész nap a parton és henyélek, de tuti lesz ilyen időszak is.

Ami itt elsősorban eszembe jut még, az az online business vásárlás. Jópár ilyen oldal van ahol már meglévő, működő, látogatott weboldalakat, webshopokat lehet venni. Itt van egy bejáratott ügyfélkör, ami már termel profitot. Ezeket az oldalakat felfuttatta az előző tulaj és utána eladja. Ha ügyes vagy, akkor tovább termel neked és olyan sokat nem kell már tenni érte, kvázi üzemeltetni „csak”. Ez is egy lehetőség, bárhonnan lehet csinálni, bármikor el lehet kezdeni, nem kell hozzá rendkívüli szaktudás vagy óriási vagyon.

Más. A sok könyv és cikk, amit eddig a témában olvastam, mind azt mondja, hogy úgy lehet igazán jó passzív jövedelmet szerezni befektetés nélkül, hogy tartalmat generálsz. Vagyis blogot írsz (én speciel most nem ezért kezdtem el írni ezt, de lehet, hogy később segítségemre lesz más csatornám népszerűsítésére), YouTube csatornát indítasz, Podcastet indítasz és nem adod fel. Éveken keresztül kell termelni a contentet, mire beérik és elkezd szemmel látható bevételt termelni. Viszont a növekedés majdnem minden esetben exponenciális. Vagyis ha van egy jó témád, abban expert leszel, rendszeresen publikálsz, akkor egy idő után beüt a „tuti”, vagyis megtalálnak. Aztán egyre többen találnak meg a social média jótékony hatása miatt és aztán még többen. A feljövő reklámok után pedig fizet a YouTube.

Pl van egy befektetési YouTube csatorna, ahol 30 ezer feliratkozó volt 2019-ben, 2017-ben kezdte és a gazdája elmélkedett, hogy vajon eléri-e a 100 ezret mondjuk a következő 3 év alatt. Megnéztem, már 161 ezernél tart. Elérte 🙂 Persze ez nem szentírás, de valahogy így működik a dolog. Jó tartalom, jó előadásmód, rendszeres posztok, kitartás, kitartás, kitartás.

Ezt az egészet azért írtam le, mert én is tervezek ilyesmit. Tehát podcast, esetleg YouTube csatorna. Jó lenne megmutatni a világnak, hogy ki lehet szállni korábban, mint azt az emberek gondolják és miket lehet a felszabadult időben csinálni, illetve hogyan lehet ide eljutni. Nem mindenki szeret olvasni blogokat, van, aki a videó vagy hanganyag tartalmakat szereti.

Tanulás

Most úgy képzelem el, hogy megtanulok majd programozni is. Az elmúlt egy évben amúgy is foglalkoztam már egy kicsit a python nyelvvel, tetszik a dolog, de úgy érzem egész embert igényel. Munka után, nap végén, fáradtan nem a legjobb ilyen témával foglalkozni, nekem nagyon megterhelő volt és szellemileg baromira lefárasztott. Ugyanakkor élveztem, tehát nem vetném el. Nem utolsó sorban a programozás egy olyan készség, ami hosszútávon is kiszolgálhat az életem során, ha esetleg újra dolgozni szeretnék. Bárhonnan végezhető, jól fizet, rövid projektekben is részt lehet venni és számomra érdekes, mert teremtek vele valamit.

A másik a nyelvek. Beszélek angolul, de pár hónapja elkezdtem újra a spanyolt a Duolingo segítségével. Középiskolában tanultam 4 évig, érettségiztem is belőle, szerettem. Most is jópofa minden nap pár percet vele tölteni, de ha komolyan ráfeküdnék, akkor lényegesen gyorsabban haladnék. Ez most nem cél, csak a mindennapi gyakorlás miatt csinálom. Viszont azt kell mondjam baromi jól ragad. Tényleg van benne valami, ha rendszeresen kisebb időintervallumokat foglalkozol valamivel, mintha hétvégén egyben, ugyanazt az időt eltöltenéd a témával. Programozásnál is ezt ajánlották. Szóval ha több időm lesz, a spanyolra biztosan jobban ráfekszem. Ezzel megnyílna előttem teljes Közép- és Dél-Amerika, mint desztináció (tudom, Brazília nem 🙂 ).

Abban is hiszek, hogy ha valahol távol-keleten élnék, akkor megpróbálnám az ottani nyelvet is elsajátítani basic szinten. Lenne időm ott suliba járni, helyiekkel beszélni stb. Minden ami ahhoz kell, hogy gyorsabban megtanulj egy nyelvet.

Sport

Na ez az, amiből nem szeretnék lentebb adni. Jelenleg heti négyszer mozgok, amiből 3 saját testsúlyos edzés, egy pedig tenisz, wakeboard vagy újabban falmászás. Jó lenne ezt az arányt megtartani, a mostani sportokat még jobban tökéletesíteni és mellettük új sportokat megismerni. Ha már távol-kelet, akkor valami küzdősport is érdekes lehet, esetleg szörf, kiteszörf vagy egyszerűen csak a meditáció. Állítólag nagyon jó hatással van a szellemi működésre és a testi-lelki összhangra.

Az biztos, hogy a mozgás kell, mert ettől tudok fitt maradni fizikailag is és szellemileg is. Meglátjuk majd mit hoz az élet e téren, de én azt várom, hogy több időt tudok majd erre is allokálni és célzottabban tudok majd egy-egy sporttal foglalkozni.

A fentiek mellet meg biztos, hogy lesz még ezeregy dolog ami előjön és foglalkozni fogok vele, ez csak a mostani képet festi le. Családról, barátokról, szórakozásról nem is írtam eddig, pedig biztosan rájuk is több minőségi időm marad majd. Alapvetően az a cél, hogy több időt töltsek azokkal a dolgokkal, amik feltöltenek és boldoggá tesznek és kevesebbet azokkal amik nem. Ennyire egyszerű.

Ha szívesen leírnád Te is, hogy hogyan képzeled el a korai nyugdíjadat, Te mivel töltenél több időt vagy esetleg már sikerült kiszállnod és megosztanád velem, hogy hogyan telik egy napod, akkor lent várom a hozzászólásodat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük