Restart

PODCASTEK

Itt szedtem össze azokat a podcast-eket, amiket rendszeresen hallgatok, vagy tervben van, de egyszerűen nem bírom idővel.

Kezdjük ott, hogy mikor hallgatok podcast-et. Én egyedül munkába menet teszem ezt, tehát amikor reggel az autóban ülök kb 30-45 percet és amikor hazafelé ugyanezt csinálom kb megint ennyi ideig. Ez egyébként olyan szempontból jó, hogy egyedül vagyok, dugóban, tudok koncentrálni, érdemben figyelni és sokszor még jegyzetelni is (szigorúan csak piros lámpánál). Ez utóbbi nekem nagyon fontos, ugyanis a legtöbb új infót ezekből a podcastekből szedem és lejegyzetelem a telefonomba, legyen az egy blog, weboldal cím, könyvcím, üzleti ötlet, vagy bármilyen egyéb ajánlás.

A másik ami miatt jó, hogy nincs más zaj körülöttem, hogy angol nyelvű podcast-eket hallgatok. Vagyis az átlagnál egy kicsivel jobban kell koncentrálnom, hogy mindent megértsek. És a félreértések elkerülése végett nem azért hallgatok angolul ilyen adásokat, mert sznob vagyok, hanem mert egyszerűen ilyen nyelven van az értelmes tartalom, ami engem érdekel – F.I.R.E.

Mindezt Spotify-on keresztül teszem, de biztos van rá ezer meg egy másik platform is. Nekem ez bejött, mindenkinek ajánlom.

És akkor jöjjenek az adások!


Mad FIentist

Mad Fientist - Financial Independence and Early Retirement

Tőle hallgattam eddig a legtöbb adást. Gyakorlatilag kronológiai sorrendben megyek végig az adásokon a legrégebbitől a legújabb felé. Ő az a srác, aki 34 évesen kiszállt és azóta éli a kis életét, megvalósítva magát (btw most szintetizátoros zenéket készít, ez volt a gyerekkori álma). A blogajánlóban már írtam róla, zseni a srác. 🙂

Amúgy nagyon egyszerű és nagyszerű volt az ötlete, fogta magát és felhívta azokat az embereket, akik már elérték valamilyen módon a pénzügyi függetlenséget és interjút készített velük. Így ő is sokat tanult tőlük, és közben építette a saját közösségét és rajongó táborát. Mivel sokféle emberrel beszélt, ezért tényleg lefedte a teljes spektrumot. Van itt tőzsdei befektető, ingatlan befektető, online üzletből meggazdagodott ember, ETF vásárló, vagy egyszerűen csak nagyon okosan spóroló karakter is. Rengeteget lehet az adásokból tanulni, és nekem ez a lényeg.

Az utóbbi időben „elfogytak” az interjú alanyok, ezért már nem csak olyanokkal beszél, akiknek már sikerült a kiszálló, hanem meghív pl olyan írókat, akik számára érdekes könyveket írtak és segítenek a pénzügyileg független életet élni. Ilyen témái pl: ultratanulás, a pénz pszichológiája, nyelvtanulás, jó szokások felvétele és rosszak elhagyása stb.

Ami nmég egy extra, hogy a kiszállója után minden évebn csinált egy éves „értékelő” vagy ikább visszatekintő adást, amiben összefoglalta, hogy az early retirement első, második, harmadik és így tovább éveiben mit csinált és mit tanult az életben. Ez szerintem különösen érdekes, ha Te is erre készülsz, akkor jó ilyen első kézből jövő tapasztalatokat meghallgatni, ugyanis az pénzügyi függetlenség sem gondtalan, egyszerűen csak más fajta problémák, neézségek jelentkeznek.

Egy szó, mint száz, a podcastjét nagyon ajánlom. Szórakoztató, hasznos tartalom, szépen beszél angolul, éppen ezért könnyen is érthető.


All the Hacks

Chris Hutchins podcastje, amiben a vendégei segítségével megpróbálja azokat az apró trükköket bemutatni, amikkel könnyebb az élet, legyen szó pénzügyekről, utazásról vagy az élet dolgairól általában. Alapvetően egy végletekig optimalizáló fickó, aki azzal vált híressé, hogy szinte mindenhova ingyen utazott a hitelkártyáival gyűjtött pontok segítségével. Ez nem annyira releváns nálunk, de ez csak a kezdet, nagyon sok hasznos tippet ad más területeken is és érdekes és sikeres emberekkel beszélget. Ha kíváncsi vagy Te is, hogy hogyan lehet többet spórolni és optimalizálni az életünket, akkor hallgass bele.

Amúgy egy könnyen érthető amerikai akcentussal beszél, hasznos kis podcast.

Weboldal: https://www.allthehacks.com/