Földrajzi arbitrázs, avagy élj olcsóbban más országban

Földrajzi arbitrázs, avagy élj olcsóbban más országban

Kihasználni az országok közötti árszínvonal különbséget? Lehetséges, megmutatom!

Egy korábbi posztomban már írtam erről néhány bekezdést, de akkor is megemlítettem, hogy biztosan kifejtem jobban ezt a témát később. Ennek két oka van: szerintem érdekes téma, illetve mindenki szeret egy kicsit álmodozni arról, hogy milyen is lenne az élet egy másik (akár egzotikus) országban.

Mivel én évek óta tervezem már ezt, úgy gondolom elég sok oldalt fedeztem már fel a témával kapcsolatban és ha Te is hasonlóra adod majd a fejed, akkor hasznosak lehetnek az alábbi infók. Lesz itt szó ázsiáról, dél-amerikáról, expat fellegvárakról és digitális nomád gyűjtőkről, de természetesen belemegyünk a Cost of Living (mennyibe kerül az élet adott helyen), adózás, állampolgárság szerzés és offshore cégek témákba is érintőlegesen. Fel fogom sorolni az általam hasznosnak talált weboldalakat (ezek is angol nyelvűek lesznek, mint általában) és információ forrásokat, aztán majd eldöntöd, hogy Te tovább akarsz-e lépni, vagy ennyi infó éppen elég volt.


Földrajzi arbitrázs – ez meg mi?

Kezdjük az alapokkal, mert nem mindenkinek lehet ismerős ez a kifjezés. Egyesek azt gondolhatják, hogy az arbitrázs az valami egzotikus rovar, ami ha megcsíp véged van 🙂 Ők tévednek. Ez nem egy rovar, nem is egy növény, ez egy gazdasági kifejezés, ami baromira leegyszerűsítve annyit tesz, hogy ugyanazon terméket az egyik piacon X áron megveszed, majd egy másik piacon kb ugyanakkor, drágábban eladod. Tehát a termék árfolyam különbözetén realizálsz profitot, de egy másik piacon. Nem azért magasabb az ára a terméknek a másik piacon mert közben lett valami hozzáadott érték, egyszerűen csak azért, mert az a másik piac egy más (akár drágább) közegben üzemel és ott ez a termék nagyobb értéket képvisel, mert mondjuk ritkább. Sivatagban a víz pl 🙂

Top 5 Worst Car Salesmen from Movies - The News Wheel
Olcsón veszek, drágán adok 🙂

Az arbitrázs egy speciális változata a földrajzi arbitrázs, ami a földrajzi lokáció adta különbségek miatt keletkezett árfolyam különbség kihasználását jelenti. Például X országban megkeresett pénzedet egy másik, olcsóbb országban költöd el, ezzel kihasználva a két ország között árpont különbségeket. Például Magyarországon keresed a pénzt és később elutazva Ázsiában költöd el, ami ott lényegesen nagyobb vásárlóerővel bír.

Tovább csavarva a történeten a mai világban, ahol a home office és távoli munkavégzés (remote work) lehetősége egyre több cégnél adott, az is egy szcenárió, hogy pl Magyarországon ülsz, itt élsz, de egy amerikai cégnek dolgozol távolról és ezért amerikai bérszínvonalnak megfelelő bért kapsz, esetleg dollárban kapod a pénzt. Így itthon lényegesen jobban élsz ebből a bérből, mint azt az USA-ban tennéd, hiszen egy olcsóbb környezetben költöd el a drágább környezetben megkeresett pénzed, illetve további előnyöd származik abból, hogy folyamatosan erősödik a dollár a forinttal szemben.

Az élet a Föld megannyi szegletében különböző áron élhető, emiatt ezt ki is lehet használni. Én kettőt csavartam a story-n.

  1. A Magyarországon megkeresett forintban lévő megtakarításaim egy részét folyamatosan váltom át dollárra egy nemzetközi brókerügynökségnél (IBKR) és ott dollár alapú befektetéseket csinálok. Osztalékpapírt veszek, illetve indexkövető ETF-et. Ezekről itt és itt olvashatsz bővebben a blogon. Tehát arra építek, hogy a dollár és a forint árfolyama számomra kedvezően alakul, azaz romlik a forint (sajnos az elmúlt 40 év, amit megéltem ezt a tendenciát mutatja, tehát erre véleményem szerint lehet építeni). Így amikor majd az itt megkeresett osztalékomat, amit dollárban kapok el szeretném költeni Magyarországon, az többet fog érni a dollár folyamatos, forinttal szembeni erősödése miatt.
  2. A második csavar, hogy továbbmegyek ezen az úton és még csak nem is Magyarországon szándékozom elkölteni a dolláromat, hanem egy még olcsóbb országban, valahol Ázsiában vagy Dél-Amerikában.

És itt jön képbe az a sok infó, amiket gyűjtök, hogy melyek ezek az országok és miért pont ezek. Sok szempontot figyelembe kell venni, számomra a legfontosabb a lokáció, a távolság, a kultúra, az időjárás, a drágaság vagy éppen olcsóság, a közbiztonság, és a nyelv.

Az információ beszerzése soha nem volt ennél könnyebb, mint a mai világban. Az internet tele van jobbnál jobb weboldalakkal, ahol össze tudod hasonlítani, hogy mennyibe kerül az élet más országokban, külön oldalak vannak digitális nomádoknak, a YouTube tele van élménybeszámolókkal, értékelő videókkal olyan emberek előadásában, akik valóban ott élnek vagy éltek. A különböző szálláskereső oldalak és hosszútávú bérlést (long term rent) összegyűjtő oldalak segítségével a szobádból meg tudod nézi, hogy mennyibe kerülne 3 havi bérlés modjuk Thaiföldön – és persze le is foglalhatod. Ugyanígy repjegyet, biztosítást és bármilyen kapcsolódó termket tudsz venni, szintén teljesen egyedül, harmadik fél (pl utazási iroda) bevonása nélkül. Elképesztő. Egyszerűen végtelen az infó, csak venni kell a fáradtságot és utánajárni.


Országok, úticélok

Best in Climate - Climate Change Conversations | Eaarth Feels Podcast
Annyi a lehetőség, miért ne élnénk vele?

Első körben szerintem fontos tisztázni, hogy ez a megoldás nem mindenkinek lehet kivitelezhető – gyerek iskolába jár, szülők ápolásra szorulnak, vagy csak egyszerűen annyira szeretsz itt élni, hogy nem akarod elhagyni az országot, még csak rövidebb-hosszabb időszakokra sem. Nekem ezek közül egyik sem játszik, így a lehetőség adott, hogy az életünk egy részét ne Magyarországon éljük.

Több ország is szóba jött már, és mindegyik mellett és ellen is szól pár érv. Ezeket gyűjötttem itt össze, a poszt végén meg berakom a hasznos linkekbe azon oldalakat, amiket érdemes megnézni ez ügyben.

  • Ázsia
    • I. körös befutók: Malajzia, Thaiföld, Indonézia (azon belül Bali)
    • II. helyezettek: Fülöp szigetek, Vietnam, Szingapúr – ezekről nem írok külön, de jókat hallottam róluk, itt is sok expat él
  • Dél-Amerika
    • I. körös befutók: Costa Rica, Panama, Ecuador
    • II. helyezettek: Argetína, Kolumbia, Chile – szintén nem írok róluk külön, de érdekes célpontok, sok külföldi választja őket otthonuknak
  • Európa
    • Spanyolország, Portugália, Olaszország, Málta

A következő szakaszban a fenti lokációkat mutatom be abból a szempontól, hogy mennyire lehetnek jók korai nyugdíjat tekintve. Élhető országok azon túl hogy olcsók, vagy az árszint a minőség rovására megy? Ázisa a nyerő ebben, vagy a világ más pontjain is lehet olcsón élni, jó körülmények között? Ezekre keresem a választ és gyűjtöm a tudást. Jöjjön most egy rövid leírás országonként.


Malajzia

Malaysia Travel Cost - Average Price of a Vacation to ...
Teaültetvény Malajzián – nem rossz

Ez a legvalószínűbb célpont jelenleg, több okból is – időjárás, költségek, emberek, infrastruktúra

Időjárás – A legkézenfekvőbbnek most az tűnik, hogy december-május időszakban Ázsiában élünk majd, míg június-november időszakban itthon Magyarországon. Ennek elsősorban az időjárás az oka, ugyanis ekkor Ázsiában a legtöbb helyen (így Malajziában is) száraz évszak van és csak Áprilistól kezdődik el a monszun időszak, de abból a gyengébb verzió az őszivel szemben. Vagyis még élhető, április-május hónapokban is minden nap esik az eső, de inkább a délutáni rövid égszakadás a jellemző. Azt ki lehet bírni, gyorsan felszárad minden.

Költségek – Az élet Malajziában nagyon olcsó, lényegesen olcsóbb (kb 24%-kal), mint itthon Budapesten mondjuk. Egy átlag étkezés 3-5 USD, egy lakás havi bérlet pedig attól függően hol és mekkorát veszel ki 300-1000 USD-ig terjed (legalábbis amiket mi nézünk). De ebből az 1000 USD-s típus már az úgynevezett Condo, ami egy apartmanházat jelent saját, közösségi uszodával, teniszpályával, konditeremmel és egyéb ingyen használható részekkel. Ez egy kb 100 m2-es 3 szobás apartman ára, amekkorára lehet nincs is szükségünk 🙂

Infrastruktúra – Baromi jól felszerelt az ország, jó minőségű útjaik vannak, jó és olcsó a közlekedés, a közbiztonság és az egészségügyi ellátás is nagyon magas szintű, de cserébe olcsó.

Emberek – ez alatt a kultúrát értem és azt, hogy mennyire befogadó az ország. Malajziában alapvetően 3 nemzet él egymás mellett, malájok, kínaiak és indiaiak. Ők hozták a saját kultúrájukat és ezzel együtt a vallásukat, konyhájukat, szokásaikat. Elég komoly portugál, majd holland és angol hatás volt a gyarmatosítás során, ez szintén látszik az épületeken és sok egyéb máson is. Például mivel hosszú ideig Brit gyarmat volt az ország, ezért elég jól beszélnek angolul az emberek (ázsiához mérten 🙂 ), mert a kultúrájuk része lett. Ez is könnyebbé teszi egy expat (külföldön élő ember) életét, hiszen nincs nyelvi akadály. Tehát ez az osrszág egyébként is egy mix, könnyebben befogadják az idegeneket.

Városok, helyszinek, amiket kinéztem:

  • Penang – ez tetszik a legjobban, egy nyugati kis sziget, gyönyőrű angolszász stílusú székhellyel (George Town) és megannyi látnivalóval a tengerparttól a hegyvidékig. Kicsi, mégis élhető, sokak szerint a tökéletes célpont korai nyugdíjra.
  • Langkawi – Ez egy egzotikus sziget Penangtól északra (kb ugyanakkora), azzal a különbségel, hogy itt nincs akkora angol hatás, ez inkább turista, nyaraló övezet. Gyönyörű kis trópusi sziget.
  • Kuala Lumpur – klasszikus nagyváros, annak minden szépségével és hátrányával. Pár hónapra biztos megnézem majd egyszer, mert érdekel, de nem gondolom, hogy hosszabb távon itt telepednénk le. Kalandnak jó lesz.
  • Itt van egy link, ahol egy adózási és expat szakértő szedte össze ugyenezen vonzó helyszíneket

Hátrányok? Azok is vannak, mint mindenhol. Elsősorban azokat sorolom fel ami véleményem szerint hátrány, de biztos van több is.

  • Messze van – innen nem ugrasz haza egy fapadossal pár 10e forintból pár órán belül, tehát erre gondolni kell. Ebből következik, hogy csak négány dolgot tudsz magaddal vinni az utazásra.
  • 90 napig érvényes a turista vízum, tehát amikor ez lejár akkor el kell hagyni az országot (elég csak pár órára is) és utána jöhetsz vissza. Relax, erre ezekben az országokban már külön iparág van, kivisznek és aznap még visszahoznak busszal, vonattal, komppal.
  • Páratartalom magas és meleg van – ezzel együtt lehet élni, meg meg is szokod egy idő után, de nem a legkellemesebb.
  • Monszun időszak – Áprils – November között, ilyenkor baromi sokat esik az eső, sokszor napokon át.
  • Nyelvi korlátok – elvileg jól beszélnek angolul, de azért nem mindenki és egy maláj nyelvet nem biztos, hogy elkezdek megtanulni. Tehát kicsit mindig idegen leszek (nem csak a nyelv miatt, gondolom a leghülyébb ottaninak is feltűnik, hogy én nem oda valósi vagyok 🙂 )
  • Betegségek – dengue láz, malária – ezek az ilyen trópusi és szubtrópusi vidékeken azért előfordulnak, mindkettőt szúnyogok terjesztik és egyiket sem könnyű legyőzni, ha egyszer elkaptad

Na de félre a negatív hullámokkal :), nézzük a jó dolgokat:

  • Baromi jó idő van az év nagy részében, használjuk ki azt a részt!
  • Gyönyörű a környezet, fehérhomokos tengerparttól kezdve a hegyvidéki teaültetvényeken át egészen a dzsungelekig van minden. Igazán egzotikus.
  • Olcsó az élet (kb 20%-kal olcsóbb, mint Magyarországon), de minőségi szolgáltatások vannak mögötte
  • Az egészségügyi ellátások színvonala magas és szintén megfizethető
  • A világ egyik legjobb és legváltozatosabb konyhája van itt (maláj, kínai, indiai), ha másért nem, ezért érdemes neki adni egy sanszot
  • Igazán jó expat közösség él már kint, könnyű barátokra lelni, sokan választották már ezt az utat, tehát ki van taposva
  • Territoriális adózás van, ami azt jelenti, hogy ha itt élsz és itt adózol, akkor csak az orzágban megkeresett jövedelmed után adózol, a külföldi jövedelmeid után nem. Nyilván ez egy hosszabb távú terv, ehhez ingatlan befektetés is kell vagy cégalapítás malajziában, de miért ne?

Thaiföld

Koh Phangan szállás - olcsó szállás Koh Phangan hotel foglalás | Agoda.com
Koh Pangan – ezt is ki lehet bírni szerintem

Ha Ázsia, akkor ez a második a listánkon. Elsősorban azért, mert hasonló éghajlati adottságokkal bír, mint Malajzia, de bizonyos részein még olcsóbb annál. Ami még vonzó benne, hogy az északi részek kifejezetten élhetők időjárás szempontjából is, ott inkább az örök tavasz van, mintsem száraz, forró nyár, majd esős évszak.

Kinézett részek:

  • Chiang mai – ez egy expat és digitális nomád „központ” lett az elmúlt pár évben, abszolút erre az életre berendezkedve a helyi kávézók, bárok, szórakozóhelyek. Olcsó (12%-kal olcsóbb, mint Budapest) és nagyon élhető, rengeteg külföldivel, akik ott élnek. Az ország északi részén fekszik, 20-25 celsius a jellemző. Azonban Március vége felé elkezdődik a „smoky season” azaz a helyi farmerek akkor kezdik el felégetni a rizsföldeket termékennyé téve a talajt a következő ültetvénynek. Ilyenkor úgy befulladsz, mint Darth Vader maszk nélkül, szóval érdemes elkerülni ezt az időszakot és csak December-Március hónapokat itt tölteni.
  • Koh Samui – egzotikus kis sziget Thaiföld déli részén, gyönyörű tengerpartokkal, baromi jól kiépítve elsősorban turisták számára. Lehet, hogy főszezonban sűrű egy kicsit, illetve népszerűsége miatt azért drágább, mint más részek.
  • Koh Phangan – egy köpésre északra Koh Samuitól, az utóbbi években ez lett a digitális nomádok új kedvenc helye. Ez azt is jelenti, hogy szintén ennek megfelelően van itt minden, ami ehhez az életvitelhez kell. Talán egy kicsit még elszigeteltebb, mint Samui, ha visszavonulásra vágysz.

Azért Thaifölddel vannak fenntartásaim. Szegényebb és „koszosabb” ország, mint Malajzia, innen úgy tűnik, hogy a közbiztonság és az egészségügy sincs a toppon, de majd akkor dumálok, ha már jártam ott. Addig marad a Youtube. Ez a csatorna az egyik kedvencem, egy kanadai fickó (Chris Parker) csinálja pár éve, aki ott él és elég jól bemutatja a dolgokat. Ha érdekel, érdemes ránézni (a streetfood videók kötelezők! 🙂 )

Egyébként az egyéb hártányai is tök ugyanazok, mint Malajziának, szóval nem ismétlem meg magam.


Indonézia (Bali)

Visitbali - The Best Natural Panorama In Bali That Has ...
Rizsföld Balin – csodálatos látvány

Ez a harmadik desztináció az Ázsia listánkon, de inkább csak azért, mert itt már jártunk és van róla egy kialakult képünk. Ezért is szűkítettük le nem Indonéziára, hanem azon belül Balira a célpontot. A korábban említett két ország teljesen új lenne, inkább a kaland miatt előzte meg Balit Thaiföld például.

Még délebbre van, mint Malajzia, kicsivel más is az időjárás, de alapvetően itt is van esős meg száraz évszak. A jó hír azonban az, hogy amikor kezdődik az esős évszak Thaiföldön vagy Malajziában, itt akkor kezdődik a száraz. Tehát Balin április-szeptember között van száraz évszak, kevesebb eső, de állandó 30 fok és 90%-os páratartalom – ilyenkor szó szerint harapod a levegőt :). Ezzel szemben október-március között esős évszak van, nem a legjobb itt lenni ekkor, de persze el lehet ütni az időt.

Ez azt jelenti, hogy működne a december-február/március Malajzia vagy Thaiföld, majd április-június Bali, majd július-november Budapest körforgás. Legalábbis papíron mindenképpen 🙂

Ami nekem lejött az eddigi ott tartózkodásunk során:

  • A sziget kicsi, nagyjából Békés megye méretű és pár óra alatt el lehet jutni egyik feléről a másikra
  • Az utak nem a legjobbak, és a közlekedés is botrány, de bele lehet (kell?) jönni. Főleg robógóval nyomja mindenki, azt kell megtanulni jól vezetni. Az elsőbbségadást, sávtartást és indexet hírből sem ismerik, mindenki dudával jelzi, ha valami akcióra készül, aztán már csinálja is 🙂
  • Az árak alacsonyabbak (átlag 13%-kal olcsóbb), mint itthon, de ez nem mindenre igaz. Pl a szállások olcsók voltak, a szolgáltatások szintén, de az éttermek nem minden esetben, tehát itt is meg kell nézni, hogy mit és hol veszel meg, mint minden turista gyűjtő helyen.
  • Az emberek nagyon kedvesek és segítőkészek, éppen ezért a közbiztonságot is jónak ítéltem meg – de természetesen itt sem mindenki szent. Egyszer pl át akartak vágni pénzváltáskor, de résen voltam és nem sikerült nekik.
  • Az ételek nagyon jók, de fűszeres kb minden és meg kell szoknia a gyomrodnak az idegen környezetet és konyhát
  • Rengeteg a szörfös és a jó szörf spot – itt biztosan meg tudnám tanulni ezt a sportot 🙂
  • Ami nem tetszett, hogy sok a szemét a tengerpartokon és a balinéz emberek is rengeteg szemetet termelnek az úgynevezett felajánlásaikkal (offerings), amit napi szinten készítenek kicsi bambusz vagy banánlevél kosarakba és az utcán mindenhol leteszik a földre, majd otthagyják.
  • Sok a kóbor kutya, de nem veszélyesek, inkább csak ijesztő, ha látsz egy ilyen falka kutyát sétálni egyben a tengerparton

Costa Rica

Tamarindo Beach Costa Rica (17) | Beach, Costa rica, Tamarindo
Tamarindo beach Costa Rica – ez egy jó kis szörfös hely

Ez az egyik legtöbbet említett korai nyugdíj lokáció Dél-amerikában. Ez nem csak azért van, mert baromi jó hely, hanem mert közel van az USA-hoz. Itt aztán tényleg realitás az, hogy egy átlagos amerikai pár visszavonuljon nyugdíjas éveire kb havi 2-3000 USD-ből, és éljenek a paradicsomban.

Alapvetően kedvesek az emberek, megfizethető az élet (már nem annyira olcsó, mint korábban volt, amikor az amerikaiak elkezdtek leköltözni ide), többnyire jó idő van és elég sokszínű életet lehet itt élni. Az országnak van Karibi partja keleten, illetve a Csendes-óceán is elérhető innen a nyugati parton (szörfözés rulez! 🙂 ). Ezen felül a főváros – San Jose – környéke az ország közepén inkább hegyvidékibb, ha jól tudom. Szóval földrajzilag nagyon jó adottságokkal rendelkezik, tengerpart, dzsungelek, hegyvidék és kellemes időjárás. Ezt tetézi az, hogy elképesztő gazdag az állat- és növényvilága és nagyon oda is figyelnek rá – sok a nemzeti park és a védett terület.

Az egészségügyi szolgáltatások megfelelők (nem mondanak annyira jókat róla, mint pl Malajziában), és a többi szolgáltatással sincs gond. Az élet alapvetően lassabb és nyugodtabb és azt mondják az ember organikusan is elkezd egészségesebben élni a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, és a sportok miatt.

De persze itt is vannak gondok, mint mindenhol. Mivel turista övezet a teljes partszakasz, a kisebb tolvajlások, autófeltörések itt is mindennaposak, erre figyelni kell. A másik, hogy a pletykával ellentétben nem annyira olcsó. A megnövekedett turizmus miatt itt is rájöttek az emberek, hogy rövidtávon is lehet nagyobb pénzt keresni, ezért ezt az árak is tükrözik a tengerparti helyeken. Azonban itt is mint mindenhol tudatos szállásválasztással (nem közvetlenül a partmenti városban) és bevásárlási szokásokkal (helyi piacokon vásárolni a zöldséget, gyümölcsöt) le lehet szorítani a költségeket.

A másik sokat emlegetett jelenség a hosszas bürokrácia és az alapvetően belesz**ós mentalitás. Egész nap tolják neked a „pura vida”-t, ami kb annyit tesz „tiszta élet”, de ők azt értik ez alatt, hogy majd kész lesz, ha kész lesz, hova sietni. Ezt egy corporate világból jövő, az optimalizálást és hatékonyságot előtérbe helyező személyiségnek nehéz megszokni. Egy nő mesélte a YouTube-on, hogy a Kedd 10:00-11:00 közé megbeszélte a kábelszerelőt, aki azon a héten pénteken délután meg is jelent és egy percig sem értette, hogy ez miért lenne probléma 🙂

Öt népszerűbb területi egység van, amit ajánlanak expatoknak:

  • San Jose és környéke – ez az ország közepe, a fővárossal, hegyvidékkel
  • Tamarindo és környéke az észak-nyugati részen – üdülő övezet, sok turistával, szörfözési lehetőséggel, igazi tengerparti rész
  • Esterillos és Quepos – ők is a nyugati parton fekszenek , de délebbre, mint Tamarindo. Szintén gyönyörű tengerparti vidék
  • Lake Arenal és környéke – ez egy hatalmas gyönyörű édesvizi tó az ország északi részén, nyugodtabb rész
  • Puerto Limón és Puerto Viejo – ez van a keleti parton, karibi térség. Amúgy ezeket a városokat közvetlenül nem ajánlják, de a környéküket már igen

A nyelv természetesen spanyol, de angolul is elpötyögnek, mivel az USA-ból idelátogatókból élnek sok helyen.

Ezt az országot nagyon szeretném meglátogatni, pár hónapot itt élni (itt is csak 90 napos vízum van) és körbejárni, de nem gondolom, hogy valaha is hosszabb időre ide költöznénk.


Panama

BOCA CHICA | Panamá Guía
Boca Chica Panama – duzzogva elvagy

Érdekes ország, amiről mindenkinek a Panama-csatorna és az offshore cégek jutnak eszébe. Én az utóbbi miatt néztem rá, ugyanis itt territoriális adóztatás van érvényben, csakúgy, mint Malajziában, azaz ha itt adózónak minősülsz (mert adóalany vagy vagy állampolgár) , akkor csak az országon belül megszerzett jövedelmed után adózol. Vagyis pl az amerikai tőzsdén befektetett részvényeid után kapott osztalék nem adózik. Ez 15% saving!

Maga az ország gyönyörű és szintén rendelkezik Atlanti-óceán és Csendes-óceán kapcsolattal – végülis ezért épült itt a csatorna 🙂 A teljes országot Észak-Dél irányban át tudod szelni 1 óra alatt Colónból Panamavárosba, viszont Kelet-Nyugat irányba szépen elnyúlik. Keletről Kolumbia, nyugatról Costa Rica határolja.

Historikus okok és az üzleti élet miatt erősen USA hatás van, pl USD-ben számolnak mindent, a saját pénznemük (panamai Balboa) is mindig felveszi az aktuális USD árfolyamát. Itt tudsz erről a furcsa jelenségről és okáról többet olvasni, de a lényeg, hogy minden tranzakciót lehet és érdemes is USD-ben intézned.

Klíma tekintetében két évszakuk van, száraz és esős. A száraz évszak januártól május közepéig tart, míg az esős májustól decemberig. Előbbi esetén szinte soha nem esik az eső és kb 30-33 celsius fok van (hegyvidékeken 25 fok). Az esős évszak forró nyári záporokkal kezd, majd ahogy megyünk előre az időben ezek egyre inkább átalakulnak esőzéssé, baromi magas páratartalom mellett. Ilyenkor a hőmérésklet visszaesik 23-25 fok környékére. Szerintem ezt ki lehet bírni, de tény, hogy sokat felhős az ég az év egy hosszú szakaszában. Ja, és a hurrikán övön kívül fekszik, vagyis ez a veszély nem áll fenn.

A legnépszerűbb vidékek:

  • Panama város: Az emberek többsége Panama városban él (1,5 millióan kb), ez a legnagyobb városuk, és egyben kereskedelmi központjuk. A legtöbb expat itt él, mint nyugdíjas vagy még mint dolgozó munkaerő.
  • Coronado: nyaralós rész, hétvégén ide vonulnak vissza a fővárosból is az emberek, mert közel van hozzá (kb 1 óra)
  • Pedasi: szintén tengerparti rész, már távolabb a fővárostól, a délre nyúló félszigetük dél-keleti csücskében. Nem messze innen van az ország legjobb szörfös helye, Playa Venao
  • Boquete: ez a város a legrégebbi expat-gyűjtő. Kb 5000 külföldi él itt a 25000 fős városban. Hegyvidéki rész az ország nyugati felén, közel a costa ricai határhoz. Hűvösebb, éppen ezért a kirándulások és különböző kültéri tevékenységek központja, bár az utóbbi időben jóga és wellness fellegvár is lett.

Az élet nem olcsó itt, kb 25%-kal drágább Panamaváros, mint Budapest, de mint mindenhol, ha odafigyelsz a költésedre (de nem nyomorogsz csak tudatos vagy!) itt is el lehet lenni egy párnak havi 2000-2500 USD-ből. Amúgy ez a világ legtöbb országára igaz a cost of living oldalak szerint – jó tudni. Nyilván óriási faktor emögött az, hogy ki milyen életszínvonalon szeretne élni, mennyit költ lakásra, ruhára, szórakozásra stb.


Ecuador

Ecuador Amazon Rainforest Guide for an Unforgettable ...
Az Amazon az ecuadori dzsungelből nézve – mesés látvány

Ez az ország is az expat ajánlások alapján talált meg, sok jót olvastam róla. Dél-amerika észak-nyugati csücskében van, Kolumbia és Peru szomszédságában, közvetlenül az egyenlítőn, ahogy az a nevében is benne van. Amit talán kevesen tudnak róla, hogy hozzájuk tartozik a Galapagos-szigetek, ami egy természeti csoda a maga nemében.

Az egyenlítő miatt a klíma egy kicsit furcsa, alig van különbség esős és száraz évszak között, és az év minden szakában 12 óra a nappal és 12 óra az éj. Szóval itt ne számíts változatos időre, de ami van, az cserébe tökéletes. 🙂

Az élet olcsóbb itt, mint Magyarországon. Három várost néztem meg, Quito (a fővárosuk) 5%-kal, míg Guayaquil (egy tengerparti város) és Manta (szintén egy tengerparti város) 10%-kal olcsóbb, mint Budapest. Szóval ezzel nem lenne gond. Persze ez is csak akkor igaz, ha tudatos vagy és odafigyelsz arra, hogy mit hol veszel. Ha továbbra is a szupermarketekben vásárolsz a helyi piac helyett (és az import márkákat veszed), akkor ez az előny elolvad – ez persze igaz itthon is, bár én nem igazán járok piacra Pesten.

Amit még kiemeltek, hogy ha nem tudsz spanyolul, akkor itt azért nehezebb boldogulni, de nekem ez éppen kapóra jön. Tudok spanyolul alap szinten és nagyon jó lenne ezt a szintet egy folyékony spanyolra felfejleszteni. Erre itt dél-amerikában minden esély és lehetőség megvan, amivel csak élni kell, ha már kint vagy.

Itt is úgy gondolom, hogy nem éveket töltenénk, hanem csak pár hónapot, de biztosan meg szeretném ismerni. Az olcsósága miatt abszolút jó példa a földrajzi arbitrázsra, Ecuadorban bizony többet ér az itthon megkeresett Forintom, mint Budapesten – hát még a 300-on átváltott USD.


Európai úticélok

Az európai országokat kb egy helyen kezelem, nincs valódi fontossági sorrend. Amiket fent felsoroltam (Portugália, Spanyolország, Olaszorság, Málta), mindben szeretnék élni pár hónapot, aztán az egyik majd „megfertőz” és ott lenne jó több időt is eltölteni. Sajnos ezen országok mindegyike drágább, mint Magyarország, vagyis ide több pénz kell, vagy alább kell adni az életszínvonalunkat bizonyos fokig, ha ugyanabból a pénzből szeretnénk élni, mint amiből itthon. Vagy itt tényleg kell még valami apró kiegészítő kereslet amit heti pár óra munkával el lehet érni. Ugyanakkor közelebb vannak, mint az ázsiai vagy dél-amerikai desztinációk, így a hazautazás sem igényel akkora tervezést vagy időt és pénzt. Fapados járatokkal bármikor oda-vissza repkedhetünk és még a vízummal és munkavállalásival sem lenne gond.

A QUICK TRAVEL GUIDE TO LAGOS, PORTUGAL — SUGAR & STAMPS
Lagos, Portugália – veeeery nice

Portugália

A legtöbb expat vagy digitális nomád oldalon a top 3-ban van, mind Porto, mind Lisszabon, mind pedig a déli részek. Mindig jó az idő, kedvesek az emberek, nem elcseszetten drága, de azért drágább, mint itthon. Portoban az élet pl 23%-kal drágább mindent egybevéve, mint Budapesten. Gyönyörű lokációk, nagyon jó szörfös helyek, élhető világ. A nyelv tanulható, ha spanyol után próbálod megtanulni, akkor meg kifejezetten könnyűnek mondják.

Spanyolország

Elsősorban a nyelv miatt választanám. Ha itt megtanulok jól spanyolul, akkor a Dél-Amerikában már nem lenne gond a nyelv. Közel azt tudja, mint Portugália, kb annyival drágább is, mint Magyarország (+25%). Elsősorban a Portugáliához közel eső déli részt néztem ki (Sevilla, Huelva, Cádiz), de az utóbbi időben egyre jobbakat hallok a Kanári-szigetekről is. Ott még nem jártam, de a leírások alapján nagyon jónak tűnik. Örök tavasz van, és itt is kialakult egy digitális nomád közösség, ami sok fiatalt jelent és modern szolgáltatásokat, jól kiépített kávézókat, éttermeket, bárokat. Egyszóval aktív, fiatalos életet lehet élni, ami nekem vonzó.

Olaszország

Őket csak szimplán imádom. Az utóbbi pár évben szinte minden nyáron voltunk itt egy hetet, nagyon szeretem a tengerpartjukat, bár én még „csak” a Velence környéki részen jártam (Jesolo, Lignano, Bibione). Ha itt élnénk, akkor azért valószínűleg a nyugati oldalt is megnéznénk (Genova), illetve délebbre is ellátogatnánk (Nápoly, Palermo). Szeretem a nyelvüket, a kedvességüket, lazaságukat, egyszóval bírom őket és el tudnám képzelni, hogy köztük élünk. Nyelv szempontból szintén a spanyol után tervezém megtanulni, és biztosan venném a fáradtságot, mert nagyon szép nyelvük van és jó lenne ezt is beszélni.

Málta

Itt is nyaraltunk már egy hetet, nagyon tetszett akkor ez a kis sziget. Élhető volt, és imádtam, hogy nagyon jól beszélnek angolul (nyilván a korábbi angol fennhatóság miatt). Az emberek kedvesek voltak és színvonalas szolgáltatásokkal találkoztunk mindenhol, miközben nem éreztem azt a turistalehúzó-gépezetet, mint például Törökországban. Az időjárás egész évben kellemes, nyáron kicsit még túl sok is, de ezért ki lehet bírni. A helyi nyelvet itt nem biztos, hogy megtanulnám (maximum nagyon alapvető szinten), mert nem sok értelmét látom, annyira jól beszélnek angolul.


Hasznos linkek, infók

A legjobb cost of living oldalak, ahol össze tudod hasonlítnai, hogy más országokban vagy városokban mennyibe kerül az élet és egyéb nagyon hasznos infókat is találsz:

Külön digitális nomádoknak készített összefoglaló oldal, rengeteg, részletekbe menő infóval (sajnos pár keresés után fizetős, de pár nap elteltével újra lehet használni):

Adózás, adóelkerülés, állampolgársági kérdések ezen az oldalon vannak jól összeszedve:


Na, ennyire futotta most, így is hosszú lett a cikk. Amit akartam leírtam, de ennél sokkal több infó van már a fejemben, amit szorgalmasan gyűjtök tovább. Ha van extra infód a fenti országokhoz, esetleg jártál (vagy még jobb ha éltél) bennük és meg szeretnéd osztani velünk, akkor írj a komment szekcióba!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük