Restart

BLOGOK

Ide gyűjtöm azokat a blogokat és weboldalakat, amiket rendszeresen olvasok vagy régebben olvastam. Ismét többségében angol forrás lesz (sorry), de ha tudsz angolul, akkor ez nem gond, ha pedig nem annyira, akkor íme még egy ok, amiért érdemes lenne megtanulni. A jó hír az, hogy a magyarokkal kezdem, a rossz az, hogy nem lesz belőlük sok.

Pár soros összefoglalót is írok róluk, esetleg, hogy hol hallottam róla, illetve megpróbálok rájuk akasztani egy-egy címkét is pl Pénzügyi Fügetlenség vagy Önfejlesztés. Értékelést most nem adok, mert nehéz lenne – számomra mind értékkel bír, azért olvasom őket. Kicsit más ez mint egy könyv, ott beleteszed az időt, végigolvasod (legalábbis én mindet, még ha kisebb-nagyobb megszakításokkal is) és aztán lehet értékelni, hogy mennyire tetszett. Blognál vagy weboldalnál van jó és jobb cikk, néha meg semleges. De összességében mindet ajánlom, mert előrébb visz az életben vagy konkrétan a pénzügyi függetlenséghez vezető célod felé, vagy csak jobb / okosabb ember leszel tőle.


Kiszámoló blog

Téma: Minden, ami pénzügy (tényleg minden)

Ezt a blogot nagyon régóta követem, de nem folyamatosan olvasom, hanem néha rátévedek és egy-egy konkrét témára rákeresek. Pl állampapír vásárlás, lakásvásárlás. Minden tiszteletem a szerzőé (Csernok Miklós), aki egy pénzügyi szakember és nagyon sokrétű pénzügyi tudást halmozott fel az elmúlt években. Ezt azért emelném ki, mert az egy dolog, hogy értesz mondjuk az osztalékpapírokhoz és abban vagy szakember, de nekem úgy tűnik, hogy Miklós mindenhez ért, minden pénzügyi témába beleássa magát (tőzsde, adók, bankszámlák, hitelek stb). Ez az igazán nagy dolog, nem lebecsülve persze az experteket sem.

A blog 2011 óta megy úgy láttam, és rengeteg tartalom van rajta. Emlékszem, amikor először rátaláltam, akkor éppen bankokat hasonlított össze, hogy hol érdemes új számlát nyitni. Akár egy ilyen téma is rengeteg utánajárást és precizitást igényel – le a kalappal.

Csak ajánlani tudom, látogass el az oldalra, nem fogod megbánni. Beépített kalkulátorok vannak rajta és tanácsadást is vállal a szerző. Itt teszem gyorsan hozzá, hogy semmilyen érdekem nem fűződik ahhoz, hogy Miklós a tanácsadód legyen, nem ismerem őt, arról sem tud, hogy én létezem 🙂

Amire külön felhívom a figyelmet, hogy sokszor az adott bejegyzés alatt lévő kommentek is nagyon hasznosak, mert ez egy jó közösség, egymást segítik az emberek és megosztják az infót (nyilván vannak trollok meg hegyi orkok is, azok mindenhol vannak 🙂 ). Most pont a külfödi bankszámlanyitás a téma a kitört Orosz-Ukrán háború miatt. A szerző csak nyitott egy témát, leírta, hogy miért nem olyan egyszerű online nyitni EU-ban egy bankszámlát úgy, hogy nem vagy ott és megkérte az olvasókat, hogy kommnetben írják meg a tapasztalataikat. És megírják. És működik.


Osztalék portfólió

Téma: elsősorban osztalékbefektetések

Sólyomi Dávid az oldal szerzője, és blogot is vezet vagy inkább csak vezetett rajta. Mióta beindult a Falcon Method oldala, inkább arra és az ott elérhető fizetős hírlevélre koncentrál, amit 100%-ban megértek.

Ezen a blogon elsősorban az osztalékpapírok befektetéseiről találsz infókat. Illetve Dávid személyes válaszai is megtalálhatók rajta olyan kérdésekre, amiket olvasói írtak neki. Egy-két kitekintés a piaca, összefoglaló egy-egy hír kapcsán stb. Érdekes, mindenképpen lehet belőle tanulni, de ne arra számíts, hogy olyan struktúrában találsz majd infót, mint a Kiszámolón. Ez tényleg egy blog, de közben egy weboldal is, amihez a szerző írt egy használati útmutatót is.

Ha érdekel az osztalékbefektetés, akkor a legjobb helyen jársz. Illetve akkor nagyon ajánlom ezt a könyvét is, enegem ez indított el ezen az úton, mai napig hálás vagyok neki ezért!


DolgosPénz

Téma: pénzügyi tudatosság, pénzügyi függetlenség

Ez egy olyan oldal amit akkor találtam, amikor beírtam a google keresőbe, hogy pénzügyi függetlenség. Egyszerűen kíváncsi voltam, hogy van-e más is, aki ebben a témában ír blogot vagy érdekli magyarországon. Meglepetéssel tapasztaltam, hogy nagyon kevés ilyen van, és azok is mind ki vannak élezve arra, hogy eladjanak Neked tanácsadást. Ez nem olyan.

Egy hollandiában élő, erdélyi magyar srác írja, Máté Norbert. Az oldal nem régi, talán 2020 nyara óta vannak rajta bejegyzések. Viszont a témák nagyon hasonlóak, mint amiket én is feszegetek, valószínűleg azért is, mert ő is azokat a blogokat olvassa, azok a dolgok érdeklik, mint engem.

Azt meg kell hagyjam, hogy Norbi oldala szakmaibb, látszik, hogy ő azt a vonalat viszi tovább, én inkáb csak írogatok baráti stílusban. A cikkek elég hosszúak és tartalmasak, szép, érthető struktúrába szedve.

Ha érdekel a pénzügyi függetlenség, akkor érdemes ellátogatnod ide is, mert nem sok ilyen magyar nyelvű oldal van!


És sajnos ennyi volt a magyar szekció. Ha esetleg Te tudsz más magyar oldalakról, ami hasznos lehet a pénzügyi függetlenség és a korai nyugdíj eléréséhez, akkor kérlek kommentben írd meg.

És most jöjjenek a külföldi oldalak!


Mr. Money Mustache

Mr. Money Mustache - Wikipedia

Téma: F.I.R.E. azaz Financial Independence, Retire Early

Kezdjük a legnagyobb közösséggel és a legismertebb F.I.R.E. mozgalom képviselővel – ő Mr. Money Mustache (vagy rövidítve MMM)! Ha elkezdesz a F.I.R.E. vagy early retirement témában olvasgatni, infókat gyűjteni, biztosan előjön a neve. Én is vele találkoztam először, de úgy emlékszem, hogy pont a korábban említett Kiszámoló blogon láttam egy hozzászólásban a nevét. Elkezdtem olvasni az oldalát és emlékszem, hogy napokig csak azt olvastam. Egyik bejegyzést a másik után, jobbnál jobb gondolatokkal. Úgy éreztem megérkeztem, ez az én utam is és még több infót akarok!

A F.I.R.E. mozgalom tekintetében klasszikus utat járt be, California, programozó, zsák pénzt keres, éli az amerikai álmot, de rájön, hogy ez nem mehet így örökre, ezért elgondolkodik, hogy mennyi az elég. Kiszámolja, és onnantól kezdve az a cél vezérli. Ennyire egyszerű, a többi már történelem.

Rengeteg korai nyugdíjjal foglalkozó oldalt olvastam, podcastet hallgattam már meg, és tízből kilenc ember az ő blogját említi, mint kiindulási pont. Én sem vagyok kivétel és nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldalára.

Azért szeretem az írásait, mert inkább filozofikus, mint szakmai, ő inkább az élet oldaláról fogja meg a dolgokat és nem exceleket gyárt Neked, vagy adókedvezményeket kalkulál. Inkább az életstílust adja át, de azt nagyon jól.

Szintén van egy start here rész az oldalán, tényleg ott érdemes kezdeni.

Ha ajánlok bárkinek pénzügyi függetlenségi blogot, ezt és a következőt ajánlom. Ennyi. Nem kell több, megvagy életed végéig ebben a témában. Ha követed az ott lévő infókat és ha Te is olyan tudatos vagy, mint ők voltak, akkor biztosan eléred a pénzügyi függetlenséget, az idő faktor az egyedüli változó.

Három kedvenc mondásom és mottóm tőle:

  • „Voluntary hardship” – azaz önkéntesen válaszd a nehezebb utat – ez hoszútávon biztosan fejleszt. Ebben nagyon hiszek, kell a kihívás.
  • „Muscle over motor” – vagyis mindig használd az emberi erődet a motorikus dolgok helyett – pl ha tehetem és racionális (nem a 100. emeletre megyek), akkor mindig gyalog megyek fel és le az épületekben lift helyett.
  • „Use it or lose it” – azaz ha valamit nem használsz add el, vagy add oda valakinek, akinek értéket jelent.

MAD FIentist

Mad Fientist - Financial Independence and Early Retirement

Téma: F.I.R.E. azaz Financial Independence, Retire Early

Ő a második kedvencem, szintén elég régóta a színen van (2012 óta él az oldala és a blogja) és rengeteget lehet tőle tanulni. Egyébként szintén programozó a srác, mint Mr. Money Mustache. Ami érdekessé teszi, hogy amikor elindította a weboldalát még nem volt pénzügyileg független, de már látta az utat és hogy mi kell hozzá, így 4 év elteltével 2016-ban megvolt neki a „kiszálló”. Természetesen előtte is megtakarított és befektetett, de nem annyire tudatosan és célirányosan.

Az oldala sokkal több praktikus információval szolgál, mint MMM oldala, de ami különösen jó az a podcast-je. Utóbbiban nagyon egyszerűen azt a témát választotta, hogy szisztematikusan minden ismert és kevésbé ismert F.I.R.E. képviselővel készített egy kb 1 órás interjút, amiben arról beszélgettek, hogy adott emberek hogyan érték el a pénzügyi függetlenséget. Nagyon egyszerű, mégis nagyon hatékony módja annak, hogy mindent megtanulj ásoktól, akiknek ez már sikerült, és közben építed a sajaát hallgatótáborodat is – zseniális.

A blogja / oldala azért is különleges, mert a podcast adásait szövegesen is el tudod olvasni rajta. Tehát ha jobbba preferálod az írott angolt, akkor ez is lehetséges.

Nagyon részletesen belemegy egy-egy témába legyen az adózás (ez inkább amerikai állampolgároknak érdekes), befektetés, vagy éppen travel hacking. Utóbbira van egy saját szoftvere, ami segíti az embereket a megfelelő hitelkártya társaságok által nyújtott hotel pontok és repült kilométerek leghatékonyabb gyűjtésére. Ja, és különböző kísérleteket is végez – online business indítás, jelzáloghitel visszafizetés, ultra-tanulás témákban – tényleg nagyon érdekes.

Ami nekem különösen tetszik, hogy a blogján és podcast-jén keresztül végig lehet követni az útját, tehát látod mit csinált FI (Financial Independence) előtt, mikor elérte, és az utána következő években. Vagyis hogyan lett jobb és jobb munkája, hogyan takarította meg a pénzét, hogyan fektette azt be és mi történt vele, miután kiszállt a mókuskerékből. Hogyan éli meg a korai nyugdíjat, mit csinál, hogyan fejleszti magát stb.


Tim Ferris Blog

Podcast — The Tim Ferriss Show - The Blog of Author Tim ...

Téma: hogyan élj teljes életet, hogyan hozd ki magadból és az életedből a maximumot

Neki már a könyvét is ajánlottam itt, de a blogja és podcastje is zseniális. Tim Ferris a „4 órás munkahét” című könyv írója összehozott egy oldalt ahol baromi írások vannak, könyveket ajánl, a podcastját is tudod követni, szóval tényleg teljeskörű.

Nagyon szép struktúrában lehet követni a témákat és szintén van egy „Start here” aloldala, ahol megtalálsz minden fontosabb infót az oldallal kapcsolatban. A teljesség igénye nélkül az alábbi területekkel kapcsolatban találsz nagyon jó írásokat:

  • Produktivitás
  • Nyelvtanulás
  • Tanulás általában
  • Utazás
  • Fitness és egészség
  • Filozófia

Millenial Money

Téma: F.I.R.E. azaz Financial Independence, Retire Early

Grant Sabatier weboldala, tele hasznos infókkal, hogy elérd a pénzügyi függetlenséget. Ez is egy különösen jó weboldal, a szerző saját példáját is leírva mutatja meg, hogy hogyan jutott el a korai nyugdíjhoz, ez mennyi időbe telt neki és miért is döntött úgy, hogy ez lesz a neki való út.

Szintén szépen témákba vannak sorolva az egyes írások, ötletek, tanácsok:

  • Hogyan keress több pénzt
  • Hogyan takaríts meg
  • Hogyan fektess be
  • Hogyan kölcsönözz pénzt
  • Hogyan menj korán nyugdíjba
  • Hogyan élj olyan életet, amit szeretsz

Az oldalon megannyi bejegyzés, ötlet, felsorolás és összehasonlítás található és ugyan eredetileg az amerikai olvasóknak készült, de azért jópár dolog ránk is érvényes. Pl a legjobb bankok irrelevánsak számunkra, de a legjobb mellékállások már érdekesek lehetnek.

Haz az én könyv felsorolásom nem volt elég, akkor itt is találsz rengeteget pl F.I.R.E. témában.


Get rich slowly

Téma: F.I.R.E. azaz Financial Independence, Retire Early

Egy újabb pénzügyi függetlenséget hirdető oldal, szintén megannyi tartalommal, érdekes cikkel, és rengeteg könyv és egyéb weboldal ajánlóval. Valójában azt vettem észre, hogy tényleg elképesztően sok tartalom van a neten a témában, szinte lehetetlen mindet fellelni, és nagyon sok hivatkozik a másikra, ami igazán erősség teszi ezt közösséget.

Ezt az oldalt is csak ajánlani tudom, elsősorban a cikkek miatt. Ahogy ez előbbi is, ez is amerikai, tehát mondjuk az adózási kérdések és ötletek nem lesznek relevánsak, de megannyi más írás ettől még az lehet. Kezdd el olvasni, hátha Neked is megtetszik!


The Escape Artist

The Escape Artist (@TheEscapeART1ST) / Twitter

Téma: F.I.R.E. azaz Financial Independence, Retire Early

Ismét egy F.I.R.E blog, ezútta UK-ből. Hozzám eléggé hasonló utat bejárt ember írja, szintén pénzügyi szakember, 20 évet töltött a szakmában és 43 évesen kiszállt. Nekem is ez a célom, kb ekkorra fog megvalósulni is. De nem ezért olvasom. Egyszerűen csak jól ír és jól összeszedte a mondandóját, számomra néhol viccesen megfogalmazva, érdekes párhuzamokat húzva.

Elég sok könyvet ajánl (ha mást nem is, ezt a részt mindenképpen fusd át, mert rövid leírást is ad róluk, amiből látni fogod, hogy érdekes lehet-e számodra vagy sem), és összegyűjötte a podcasteket is, ahol szerepelt.


Forever Jobless

Téma: hogyan indíts üzleti vállalkozást, hogyan hozd ki magadból és az életedből a maximumot

Ez az oldal egy kicsivel más mint az előző F.I.R.E. oldalak, mert nem feltétlenül a befektetések és megtakarítsok világába visz, hanem inkább a bevétel oldalt hangsúlyozza és hogy hoygan éld az életed a pénzügyi függetlenség elérése után. A srác aki írja, egy korábbi professzionális póker játékos, aki főiskola után kezdett el foglalkozni saját üzlet építésével és azóta több online üzlet tulajdonosa. Azóta háromlaki (van ilyen szó? 🙂 ) életet él Balin, Kolumbiában és Dél-Afrikában – not bad.

Motivációs cikkek, üzleti ötletek, és baromi sok írás magáról a srácról és az üzleti gondolkodásmódjáról. Érdekes oldal, de azért van rajta sallang is. Pl itt leírja, hogy miért kellett 4 nap alatt 4 országban járnia egy potenciális denevérharapás miatt 🙂 Legalább szórakoztató. Mai világban már az is valami.


Farnam Street

Farnam Street | LinkedIn

Téma: a legjobb technikák, megoldások gyűjteménye az élethez, sikerhez, hatékonysághoz, amit mások már kidolgoztak helyetted

Ez egy elképesztően hasznos oldal. Naval Ravikant könyvében olvastam róla, hogy ő ezt szokta olvasgatni és megdöbbenve tapasztaltam, hogy mennyi érdekes és hasznos téma van rajta, illetve mennyit lehet tanulni, akár csak egy oldal rendszeres olvasgatásával.

Ha átolvasod, akkor sok praktikus dologgal fogsz találkozni, mint például:

  • Mentális modellek
  • Döntéshozatali segédletek
  • Hatékony tanulási módszerek
  • Eredményesebb olvasás

Daring to live fully

Téma: Téma: hogyan élj teljes életet, hogyan hozd ki magadból és az életedből a maximumot

Ez egy kicsit furcsa oldal, egyszer teljesen véletlenül találtam rá. Szintén mentális modellekről és módszerekről olvashatsz rajta, de sajnos nem olyan strukturált és mivel baromi sok írás található itt, ezért nem igazán lehet eligazodni rajta. Keresési funkciót sem találtam…

Vannak nagyon jó cikkek (általában elég hosszú egy-egy cikk), de vannak számomra teljesen érdektelenek (és kicsit maszlagnak tűnők 🙂 ). És most is nagyon nehezen találok meg egy-két írást, ami egyébként tetszett. Pl ez az eredményességet gátoló rossz szokásokról és azok megszűntetéséről szól. Ez meg arról, hogyha 1 órát befoglalsz a napodból és fókuszált figyelemmel dolgozol valamin, akkor csodákat lehet elérni.

Azt vettem észre, hogy ha végre rátalálsz egy jó írásra, akkor a cikk legalján mindig van további kapcsolódó cikkekhez még pár link. Így el tudsz jutni az igazán jó tartalmakhoz. Érdemes kicsit beleásni magad, igazán sokat lehet innen is tanulni.