Restart

RÓLAM

Szia! A nevem Gábor, én vagyok a “REstart” weboldal létrehozója és szerkesztője. Jelenleg 40 éves vagyok (ez 2021 őszén volt, amikor ezt a posztot írtam) és pénzügyi igazgatóként dolgozom egy magyarországi bankcsoport leányvállalatánál – Update: 2022 nyarától újra a Telekommunikációban tevékenykedem, mint Cégcsoport Kontrolling igazgató. Közel 20 éve vagyok a szakmában és ez idő alatt elég sok tapasztalatot szereztem nem csak a befektetések, de a megtakarítások és vállalkozások terén is.

A célom, hogy mindenki számára elérhetővé tegyem azt a tudást, amit nekem sikerült megszereznem az elmúlt évek során, illetve ismertté tegyem azt az utat, amivel el tudod érni a pénzügyi függetlenséget.


Nagyvonalakban leírom, hogy milyen utat jártam be eddig, így láthatod, hogy mi és hogyan alakította a gondolkodásmódomat, illetve honnan szereztem az eddigi tudásomat.

Pénzügyi végzettséget 2004-ben szereztem a Budapesti Gazdasági Főiskolán, számvitel szakon, de már előtte is egy 6 osztályos gimnáziumban egy reál tagozatos osztályban pörgettem a számokat. A főiskola elvégzése alatt sikerült felvételt nyernem az egyik Big4 könyvvizsgáló céghez, mint junior auditor. Itt 3 évet töltöttem és azt gondolom ez az időszak két okból volt meghatározó: megtanultam mit jelent az igazán kemény munka és a szisztematikus tudás átadása, használata. Elképesztő tudást halmoztak fel az itt dolgozó emberek és a piramis jellegű céges felépítésnek köszönhetően mindig van nálad egy okosabb, szakmailag előrébb tartó ember, aki tud segíteni, ha elakadtál. Ilyen módon rengeteget lehet tanulni, hihetetlen gyorsan. Képzeld csak el milyen lenne, ha a munkahelyeden mindig állna melletted valaki, aki egyből tudja a választ a szakmai kérdésedre.

Mit tanultam itt, ami hasznos a célom eléréséhez? Cégek beszámolóinak (mérleg és eredménykimutatás) és különböző pénzügyi mutatóinak megértése, a számok mögötti tartalom feltárása. Multinacionális cég működése. Milyen az igazán kemény munka, hogyan lehet minél hatékonyabban dolgozni.

Ezután egy magyar informatikai cégnél helyezkedtem el, mint kontroller. Ez a cég akkor kb. 250 főt foglalkoztatott és folyamatosan nőtt. Itt a magyar valóságot láttam testközelből, szemben a korábbi auditori tapasztalattal, ahol mindig csak a cégek “fénykép arcát” láttuk, ami szép és jó, de nem feltétlenül igaz. Az üzlettel közösen fejlesztettük a folyamatokat és folyamatosan a felmerülő problémákat oldottuk meg kontrolling oldalról. Megtapasztaltam milyen egy közepes vállalkozás élete, mi a kontrolling és milyen a valódi üzleti élet. Itt is 3 évet töltöttem, ezalatt elkezdtem egy nemzetközi könyvvizsgálói/könyvelői tanfolyamot (ACCA), amit 2010-ben fejeztem be.

Mit tanultam itt, ami hasznos a célom eléréséhez? Magyar üzleti élet testközelből, problémamegoldás, kis- és középvállalati működés.

Az ACCA elvégzése után adta magát, hogy újra visszamenjek egy multi környezetbe, így jött az egyik telekommunikációs cég kontrolling csapata. Itt 3 év után előléptettek és megkaptam az első vezető pozíciómat, a vállalati üzletág kontrolling vezetője lettem. A cégnél töltött 10 év alatt rengeteget tanultam a vezetésről, csapatmunkáról, hatékonyságról és a különböző kultúrák együttműködéséről. Az első 3 évben számos üzleti tervet készítettem, láttam, hogy mi alapján hoznak döntést egy ekkora cégben. Vezetőként megtanultam a csapatomat vezetni, az embereket motiválni és a különböző osztályok közötti érdekeket képviselni.

Mit tanultam itt, ami hasznos a célom eléréséhez? Üzleti tervek (business case) készítése, multinacionális nagyvállalati működés, döntéshozási mechanizmusok.

Ezután visszatértem a magyar cégek birodalmába, egy bankcsoportba. Az egyik leányvállalatnál gazdasági igazgató vagyok, belülről látom hogy hogyan kell egy céget pénzügyi oldalról vezetni.

Mit tanultam itt, ami hasznos a célom eléréséhez? CFO-ként látni a világot, teljes pénzügyi felelősséget vállalni egy cégért. Közben azért láttam a nagy büdös magyar valóságot is, vagyis ahogy vezetők és beosztottak hogyan próbálnak minden nap túlélni/megúszni, döntéseket halogatni, felelősséget nem vállalni. Nem az én világom és nem is az én tempóm. Elég is volt.

Update: 2022 nyarától újra a telekommunikáció világában vagyok, mint Group Controlling Director, azaz Cégcsoport Kontrolling igazgató. Pörgés van, értelmes munkák és nagyszabású projektek, érdekes emberekkel nem csak magyar nyelven. Szeretem, élvezem, visz előre. Nem utolsó sorban a megtakarítási rátámat is jelentősen javítottam ezzel a lépéssel még kézzel foghatóbbá téve a pénzügyi függetlenséget.


A munkámmal párhuzamosan elkezdtem vállalkozásokban gondolkodni, folyamatosan tervezgettem, majd 2012-ben elindítottam az elsőt, 2018-ban a másodikat, 2020-ban pedig a harmadikat. Ezekről majd bővebben írok talán később, a blog szempontjából a lényeg a több lábon állás és a munkabéren kívüli bevétel, ami további alapot ad a befektetéseknek és anyagi növekedésnek.

Mit tanultam itt, ami hasznos a célom eléréséhez? Saját vállalkozás működtetése, az ezzel járó nehézségek leküzdése. Adózás, cash-flow menedzsment.


Ahogy jött a pénz, azon is elkezdtem gondolkodni, hogy mibe kellene fektetni, hogy nekem dolgozzon (a főiskolán anno azt tanultam, hogy a legrosszabb helyen a bankban van  ) Így infót gyűjtöttem és különböző befektetésekbe fogtam. Ingatlant vásároltam, tőzsdéztem, vállalkoztam. Mindeközben felépítettem egy belső rendszert, ami szerint haladok előre a célom felé, ami a pénzügyi függetlenség.


Mi az, ami nem vagyok? Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, nem vagyok tőzsde guru, nem vagyok az év vállalkozója, nem vagyok startup huszár, lottómilliomos, sem jós. Nincs időgépem, tehát nem tudom mi fog történni a jövőben. Nem politizálok, nem olvasok vagy nézek híreket, ritkán nézek kereskedelmi TV-t, és legfőképpen nem élem az életem a social média oldalakon. 

Mi az, amiben hiszek? A strukturált gondolkodásban, a pénzügyi tudatosságban, a kapcsolati tőkében, a tervekben (amiket folyamatosan újra kell tervezni), az életünk végéig tartó folyamatos tanulásban, a rendszeres testmozgásban és az egészséges táplálkozásban. Van egy célom, amiért nap, mint nap teszek, fejlesztem magam. Olvasok, podcasteket hallgatok, jegyzetelek és érdeklődést mutatok olyan emberek iránt, akiknek a F.I.R.E. már sikerült – tőlük érdemes tanulni, tudják miről beszélnek.


A fentiek alapján gyűjtöm/gyűjtöttem össze a tapasztalataimat és próbálom ezen az oldalon átadni konyhanyelven, egy kis humorral megtámogatva, többnyire magyarul, (néha angol „multis” kifejezéseket használva és angol nyelvű  forrásokat megjelölve) mindenkinek, aki érdeklődést mutat a téma iránt. Ha itt jársz már fél siker, tarts velem az utamon és kívánom Neked is, hogy elérd a korai nyugdíjat és a pénzügyi függetlenséget!