Restart

TUDÁSTÁR

Itt fogom összegyűjteni azokat a forrásokat, ahonnan az infókat szerzem, legyen az könyv, blog / weboldal vagy podcast. Célom, hogy ne csak egy „üres” linket dobjak ide, hanem pár mondatban le is írjam, hogy miért jó az adott forrás. Előre szólok, hogy a legtöbb forrás angol nyelvű lesz, egyszerűen könnyebb megtalálni, beszerezni angolul a könyveket és jóval több infó áll rendelkezésre blog vagy podcast formában is, mint magyarul. Valahol ezért írom ezt a blogot is, mert nincs hasonló (még 🙂 )

Az utóbbi pár évben szinte csak a F.I.R.E vagy ehhez valamilyen módon kapcsolódó témában olvastam könyveket, tudatosan készülve a kiszállóra. Ez azt jelenti, hogy így gyűjtöttem információt arról, hogy hogyan is működik ez az egész, illetve próbáltam / próbálok olyan könyveket olvasni, amik hozzátesznek majd a korai nyugdíjas éveimhez. Ez a legtöbb esetben pénzügyi tanácsok, befektetések, tőzsde pszichológia, tudatos élet (life-hack 🙂 ), játékelmélet, nyelvtanulás, tárgyalástechnika, tanulás módszertan és ehhez hasonló témákat ölel fel. Hidd el, baromi jó könyvek, nem unalmas egyik sem, de azért nem feltétlenül könnyű olvasmányok.

Podcast kapcsán kb 1 éve kezdtem el tudatosan ilyeneket hallgatni munkába menet és jövet a kocsiban (előtte videójáték podcasteket hallgattam, amit szintén imádok 🙂 ). Ez a megoldás számomra 2 in 1, mert miközben érdekes infókhoz jutok azzal kapcsolatban, hogy ki hogyan jutott el a pénzügyi függetlenségig, még angolul is gyakorlok. Ráadásul a legtöbb könyvajánlás szintén a podcastekből jön.

A blogok és weboldalak hasonlóan működnek, mint a könyvek nálam. Vagy podcast ajánlásokból jönnek, vagy rátalálok egy F.I.R.E. blogra, ami tetszik és onnan el tudok kalandozni egy másik hasonló oldalra (az internet végtelen 🙂 ) Egyébként ebből sem ajánlom mindet feltétlenül, azokat kedvelem, amik az én gondolkodásmódomhoz közel állnak.

A lényeg, hogy ez reményeim szerint egy folyamatosan gyarapodó tudástár lesz, amit rendszeresen kiegészítek majd új forrásokkal, ajánlásokkal.